BeritaPanas
Tuesday, February 24, 2009
Akaun PNSB disiasat, apa kata Khir Toyo?
Kerajaan Selangor menyiasat akaun syarikat Permodalan Negeri Selangor (PNSB). Lihat berita dari Malaysiakini dibawah:

K’jaan S’gor siasatan rekod perakaunan PNSB
Feb 24, 09 7:00am

Menteri Besar Selangor, selaku pengerusi Pemerbadanan Menteri Besar Selangor, telah mengenal pasti beberapa kelemahan dan kesalahan dalam penyimpanan rekod perakaunan syarikat Permodalan Negeri Selangor (PNSB), demikian menurut satu kenyataan semalam.

Kenyataan yang dikeluarkan oleh Sekretariat Akhbar Pejabat Menteri Besar Selangor itu berkata, antara rekod-rekod yang disyaki terlibat termasuk penyerahan dokumen kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan urusniaga pembelian serta penjualan hartanah di Mekah di antara tahun 2006-2007.

Berikutan itu, menurut kenyataan tersebut, ahli lembaga pengarah PNSB semalam telah mengarahkan Ketua Eksekutif PNSB, Datin Hajah Khairiyah Abu Hassan dan Pengurus Kewangan, Puan Nora Azmin Radzuan, diberi cuti bergaji selama 30 hari supaya kajian selidik dan kemaskini rekod perakaunan dapat dilakukan.

“Keputusan ini menunjukkan kesungguhan kerajaan negeri dalam soal memantau selia, kebertanggungjawaban dan ketelusan dalam segala urusan pentadbiran kerajaan negeri dan semua agensi, badan berkanun, pihak-pihak berkuasa dan pertubuhan yang berkaitan dengan atau di bawah pentadbiran kerajaan negeri Selangor selas dengan dasar ‘merakyatkan ekonomi Selangor,” kata kenyataan itu.

Menurutnya lagi, kerajaan Pakatan Rakyat Selangor sangat mementingkan ketelusan dan kebertanggungjawaban dalam menjalankan pentadbiran kerajaan dan pengendalian anak-anak syarikat kerajaan negeri.
Apakah ini serangan balas kepada bekas MB Selangor, Khir Toyo yang kini sedang galak berkempen untuk menjadi Ketua Pemuda Umno.

Sehingga kini masih belum ada reaksi daripada Khir Toyo. Beliau sebelum ini begitu jaguh menyuruh orang-orang lain letak jawatan dalam beberapa isu yang membabitkan pimpinan Pakatan Rakyat Negeri Selangor.

http://aminiskandar.wordpress.com