BeritaPanas
Monday, May 4, 2009
Speaker Mohon Sultan Tangguhkan Sidang Dewan

Speaker Dewan Undangan Negeri Perak V. Sivakumar hari telah menghantar sepucuk surat kepada Sultan Perak untuk menyatakan memohon perkenan mempertimbangkan supaya peridangan Dun Perak ditangguhkan sehingga satu tarikh yang ditetapkan oleh Tuanku Sultan sendiri.

“Saya telah menulis surat kepada Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Seri Sultan Perak Sultan Azlan Muhibuddin Shah pada hari ini,” jelas Sivakumar dalam kenyataan beliau hari ini.

“Surat telah dihantar ke Pejabat Istana Kinta lebih kurang jam 11.00 pagi. Saya telah memohon kepada Tuanku Sultan untuk mempertimbangkan supaya persidangan ditangguhkan,” kata beliau lagi.

Sivakumar membuat permohonan ini kerana kedudukan Menteri Besar Perak masih dalam pertimbangan mahkamah kerana Kes Zambry Abdul Kadir dan Mohammed Nizar Jamaluddin sedang dalam proses perbicaraan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

“Saya berpendapat bahawa adalah tidak munasabah sidang Dewan Negeri diadakan dalam kedudukan Menteri Besar Perak yang masih dalam pertikaian di mahkamah,” jelas Sivakumar.

“Tambahan pula, saya juga merasa bimbang akan berlaku perselisihan dan pertelingkahan yang sukar dikawal pada hari tersebut.

Pada jangkaan saya, kedua-dua pihak akan bertikam lidah mempertahankan pendirian masing-masing. Untuk menjaga keharmonian, kemuliaan dan kehormatan dewan, saya telah memohon kepada Tuanku Sultan menangguhkan persidangan ini buat sementara waktu,” kata Sivakumar mengakhiri kenyataan beliau.

Walau bagaimanapun, kes Zambry dan Nizar akan didengar di Mahkamah Tinggi pada jam 2 petang ini. - SK